Camping De Lange Strink
Fam. Basting
Strengweg 3
4525 LW Retranchement
Tel: 0031 - 117 39 13 45
Email: info@campingdelangestrink.nl
Nederlands    Deutsch    English


Geschiedenis

Geschiedenis van het hof

Eertijds noemde het hof, Den Haeck of de Lange Schure. De oorspronkelijke bouwwijze van de boerderijwoning dateert van voor 1600 en was zwaar beschadigd bij de bevrijding in 1944. Oorspronkelijk een typische Zeeuws-Vlaamse boerderij met voornamelijk gewassen als tarwe (voornaamste), vlas, erwten, bieten met veestapel en trekpaarden en gelegen op het eiland van Cadzand, de graanschuur van de regio.

Nog te herkennen oude elementen op het hof zijn de graanschuur, het toegangshek met odals, regenbak, wagenhuis, veedrinkput, restant oude boomgaard, oude windsingel en oude weilanden. Het huidige woonhuis is in oude stijl herbouwd.

In de jaren '50 kwamen reeds de eerste gasten kamperen op de boerderij.

Geschiedenis van de streek

De omgeving van Cadzand, aan de monding van het Zwin, de vaarweg naar Vlaanderen was vaak frontgebied. Vanaf de Vikingen tot de 80-jarige oorlog en ook daarna is het eiland van Cadzand vaak strijdtoneel geweest. Het laatst in 1944 en kent een roerige geschiedenis. De streek was meermaals ontvolkt, mede door militaire inundaties. Vestigingsplaatsen zijn o.a Retranchement, Sluis, Aardenburg en IJzendijke.
Tussen de vrede van Cadzand in 1492 en de huidige Vredesvlam gelegen naast de kerk in Cadzand-dorp ligt een lange geschiedenis van oorlog en vrede. De Zeeuwse spreuk 'Luctor et Emergo', Ik worstel en kom Boven, is hier dan ook zeker van toepassing.

Prijzen en teksten onder voorbehoud van wijzigingen
MJ-Webdesign  |  Zeeland